Balogh Béla beszéde a kerekasztal megbeszélésen.

Posted by & filed under Publicisztikák, Végrehajtók.

58521_463040_784x523Szeretném elsőnek felolvasni a végrehajtói eskü szövegét:

„Hivatásom gyakorlása során szakmai kötelességeimet lelkiismeretesen és a legjobb tudásom szerint teljesítem.”
Az utóbbi egy évben a Koppány csoport nem találkozott olyan végrehajtási esettel, amely jogszerű lett volna. Nagyon érdekes jelenség, hogy a rendőrhatóság a Koppány csoport otthonvédő akciói során kivétel nélkül ragaszkodik a törvény szövegéhez, de amikor a végrehajtó számos esetben törvénytelenül jár el, mert éppen (Lásd Búza utca, Buda Tétény és még sorolhatnám) jogerős végzéssel nem rendelkezik, a rendőrség határozott tiltakozásunk ellenére is végrehajtja a végrehajtó utasítását. A rendőrhatóság leg több esetben arra hivatkozik, hogy nincs mérlegelési jogköre megítélni a végrehajtó eljárását. Vajon mérlegelési hatáskörébe tartozik az, ha a végrehajtó nem tud felmutatni jogerős bírói végzést, vagy egyszerűen törvénytelenség körébe? Vajon a rendőrségnek nem az lenne a feladata, hogy ilyen esetben ne működjön közre, hiszen a végrehajtó törvénytelen eljárása kapcsán maga is bűnrészessé válik. A rendőrség tapasztalatlanságát a végrehajtók minden esetben kihasználják és bár tudja, hogy végzés hiányában törvénytelenséget követ el, a rendőrség hozzá nem értését kihasználva törvénysértésre ad utasítást. Ráadásul a végrehajtás során a rendőri közreműködés jogszabályban meghatározott költségtérítésének összege végrehajtási költség. Igen magas költségekről kell beszélni, melyet az adófizető állampolgárokkal fizetnek meg. Egy normális jogállamban a rendőrségnek nem az lenne a feladata, hogy durva módon behatoljon a szerencsétlenek ingatlanaiba, hanem, hogy védje a végrehajtó testi épségét. Számtalan esetről tudnánk beszámolni, amikor tőrnek, zúznak, megvernek otthonvédőket és gázzal fújják le őket, vagy éppen ellenszegülés hiánya nélkül is bírságokat szabnak ki rájuk.

Nagyon fontos tudni, hogy amikor a rendőrség beleavatkozik a végrehajtói eljárásba, akkor a végrehajtással nem érintett olyan emberek jogait sérti azzal, hogy őket is kilakoltatják, akik ellen nem indult végrehajtás.

A végrehajtási szervezet feletti általános felügyeletet a miniszter látja el. Az önálló bírósági végrehajtók ügyvitelének, működésének ellenőrzése a kamara feladata. A kamara a végrehajtók működésének, tevékenységének 3 évenkénti vizsgálatát el kell végezni, de a kamara elnöke indokolt esetben bármikor elrendelheti a végrehajtó tevékenységének vizsgálatát. A végrehajtói tevékenység vizsgálatának eredményéről a minisztert évente tájékoztatni kell. Érthetetlen, hogy a miniszter vagy a kamara elnöke az elmúlt két évben semmilyen rendellenességet nem talált a végrehajtói tevékenység kapcsán annak ellenére, hogy egyre több esetben indultak büntető eljárások különböző korrupt végrehajtók ellen.

Hogy fordulhat elő, hogy például Császti Ferenc végrehajtó számtalan büntető eljárás ellenére folytathatja tevékenységét? De említhetnénk Schadl Györgyöt is, aki szintén büntető eljárás alatt áll, ráadásul a felesége a végrehajtói panaszirodán dolgozik? Várható valami bármilyen belső vizsgálattól a végrehajtói kamarán belül? Hogy fordulhat elő, hogy a kilakoltatási moratórium alatt is kilakoltathatnak egyes végrehajtók? Csak néhány érdekesség különböző tisztességes végrehajtókról:
Schadl György végrehajtó egy 20 milliós Mercédesszel járkál, melyen szlovák rendszám van. Érdekesség, hogy a végrehajtó édesapja a veresegyházi éjszakai életben közismert verőlegény, anyja pedig Gyurcsány Ferenc titkárnője. Császti Ferenc ellen több büntetőeljárás van folyamatban különböző ügyszámokon: vesztegetés bűntette, sikkasztás bűntette, 2 rendbeli hivatali visszaélés bűntette, bűnpártolás, hűtlen kezelés bűntette. Radics Csaba végrehajtó ellen is több rendbeli hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás, szemérem elleni erőszak miatt folyik eljárás. Maga a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, Krejniker Miklós ellen is több büntető eljárás van folyamatban sikkasztás, hivatali visszaélés, garázdaság, okirat-hamisítás, hűtlen kezelés miatt. Magam is jelen voltam, amikor Krejniker Miklós kiverte egy fotós kezéből a kameráját, amit a jelenlévők rögzítettek is.
Ilyen végrehajtókat szolgál a magyar rendőrség.

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a jog, a törvény, a pénzintézetek, és a végrehajtók és a végrehajtást kérők érdekeit helyezi előtérbe, vagyis ők az állami kedvezményezettek. Éppen ezért a jogszerűséget nem tekinthetjük cselekvéseink irányadójának, mert nem értünk alkották meg a ránk vonatkozó törvényeket, hanem ellenünk.

A Koppány csoport követeli:

1. A kilakoltatások azonnali időkorlát nélküli leállítását,
2. A kormány haladéktalanul kezdjen átfogó vizsgálatot a végrehajtó kamra ellen és a végrehajtás vonja állami monopólium alá,
3. A kormány vizsgálja felül a rendőrségi törvény végrehajtásra vonatkozó részét és csak a végrehajtók testi épségének védelmét hagyja meg, hogy ne fordulhasson elő, hogy a rendőrség bűnöző végrehajtókat véd,
4. Töröljék el az otthonvédők birságait és kapjanak kártérítést a jogtalan meghurcoltatásokért,

A lakhatás valóban legyen alapvető emberi jog, senkit se lehessen kitenni otthonából anélkül, hogy nem biztosítanak számára.

Balogh Béla elnök
Koppány csoport

“Balogh Béla, a Koppány Csoport vezetője azt mondta a megbeszélést követő sajtótájékoztatón: továbbra is ott lesznek minden családnál, akik hívják őket, és akár a testi épségük kockáztatásával is megvédik az embereket”. Hozzá tett: 2013. 04. 26-tól életbe léptetik a kilakoltatási moratóriumot és mindenkinek joga és kötelessége az ellenállás. Rövid távon nem lát jogi megoldást a devizahitelezés területén.

Balogh Béla a kerekasztalt követő sajtótájékoztatón hozzá tett:

2013. 04. 26-tól életbe léptetik a kilakoltatási moratóriumot. Mindenkinek joga és kötelessége ellenállni a kilakoltatásokon.

Cikkek a tanácskozásról:

http://alfahir.hu/a_hitelkarosultakkal_egyeztetett_a_jobbik#.UXrLY_KpYE4.facebook

You must be logged in to post a comment. Log in